Sport

 

Voor de sporter, die klachten heeft, zijn twee dingen belangrijk:

 

1-als er pijn is, is het belangrijk dat die snel weg is. Tevens wil de sporter weten of het veilig is om door te sporten.

2-als er spierkrachtvermindering is wil de sporter dat de kracht snel hersteld wordt. Meestal wordt spierkrachtvermindering niet veroorzaakt door te weinig trainen, maar door een uitschakelen van de spier door het zenuwstelsel. Er is dan een oorzaak waarom de spier niet optimaal werkt. Mijn taak is dan om die oorzaak op te sporen en te verhelpen. Graag in één behandeling.

Spierkrachtsvermindering als gevolg van inhibitie (uitschakeling) van de spier was het onderwerp van Ad Warmerdam’s doctoraal studie. Ad heeft zijn onderzoek en de praktische toepassingen ervan in het boek Manual Therapy gepubliceeerd.

 

 

Hersenen

Interessant is dat sporten niet alleen goed is voor het lichaam maar ook voor de geest.  Er worden steeds meer studies gepubliceerd, die aantonen dat de hersenen beter gaan functioneren door sporten. De sporter wordt slimmer. Zie bijvoorbeeld dit filmpje. Een mooi overzicht van de gunstige effecten op de hersenen wordt gegeven in het volgende boek:

FIT! : bewegen voor een beter brein : revolutionaire nieuwe inzichten in het effect van lichaamsbeweging op de hersenen